Hoe je Overprikkeling Voorkomt: De 12 Beste Tips

Hoe je overprikkeling voorkomt.

Als je heel gevoelig bent voor alles wat er om je heen gebeurt, dan raakt je hoofd snel vol. Hierdoor kun je een reactie krijgen zoals vermoeidheid,  niet meer kunnen nadenken en beslissingen kunnen nemen.

Prikkels komen binnen via onze verschillende zintuigen. Het is belangrijk om te weten op welke zintuigen jij extra gevoelig bent. Is dit op het zien, op het horen, voelen,  op de smaak of de geur?  

Ook piekeren is een prikkel, zelfs de meest interne overprikkelende prikkel. Ook emoties zoals angst, blijdschap en woede veroorzaken prikkeling.

Door het autisme ben je je meer bewust van alle details en merk je iedere afwijking op. Dit heel bewust opmerken kost veel energie.  Ook veranderingen en situaties die anders lopen dan gepland, leveren veel prikkels op en kosten energie.

Het is belangrijk om preventief te werken en prikkels op te merken zodat je niet overprikkeld raakt. Wanneer je steeds overprikkeld raakt kun je ook chronische overprikkeld raken en nog gevoeliger worden voor prikkels.  Hierdoor loop je ook kans op (vage) lichamelijke klachten,  je weerstand  kan dalen,  je energieniveau wordt laag en je kunt een depressie of burn-out krijgen. 

Er zijn veel manieren om overprikkeling te voorkomen, hieronder heb ik een lijst van de 12 belangrijkste punten voor je gemaakt. Kies er één of twee en probeer ze een tijdje uit. 

 1. Het is belangrijk om te leren om je prikkels op te merken. Op welke zintuigen ben je extra gevoelig en in welke situaties zorgen ze voor spanning?
 2. Probeer je niet altijd aan te passen, maar per situatie te bekijken wat je denkt aan te kunnen en bedenk dan hoe je de situatie het beste kunt aanpakken. Een bekend voorbeeld is een verjaardagsfeest.  Zoek de balans tussen jezelf uitdagen en zorgen dat je niet overbelast raakt
 3. Onderzoek hoeveel afspraken of gesprekken je aankunt op een dag.
 4. Gebruik je zintuigen ook eens apart om tot rust te komen door bijvoorbeeld te gaan zwemmen, muziek te luisteren of de natuur op te zoeken.
 5. Leer je grenzen aanvoelen en aangeven.
 6. Omring je met fijne, inspirerende mensen, niet met mensen die niet bij je passen en veel energie vragen. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor de energie die een persoon uitstraalt of de sfeer die in een ruimte voelbaar is.
 7. Werk aan je zelfvertrouwen,  je bent meer flexibel als je je goed voelt.
 8. Wees genoeg momenten even alleen en doe ook eens even niets.
 9. Leer omgaan met je piekergedachten.
 10. Onderzoek je eigen manieren om te ontspannen. B.v  sporten, yoga of meditatie, een hobby waar je je op kunt focussen.
 11. Bekijk opnieuw je levensstijl en werk zo nodig aan een goed slaappatroon en gezond eten.
 12. Beperk je schermtijd en lees niet te veel (negatieve) nieuwsberichten.

Zoals ik hierboven al stelde, ben je door je autisme extra opmerkzaam met betrekking tot veranderingen. Dit kun je in je voordeel inzetten! Je zult extra snel opmerken of één van de bovenstaande tips je helpt of niet. Zo leer je snel goede nieuwe gewoontes aan en kun je overprikkeling voorkomen.

Nog één extra tip: 

Als we nadenken over wat we leuk vinden dan komen er vaak standaard ideeën als:

 • een museumbezoek;
 • een uitje met een vriend(in);
 • lekker een boek lezen.


Denk er eens aan dat jouw autistische brein veel meer baat kan hebben bij onconventionele activiteiten! Sommigen van mijn cliënten sluiten zichzelf bijvoorbeeld wel eens op in de badkamer om 20 minuten naar het plafond te staren. Omdat ze zichzelf toestemming geven hiervoor, en voorbij gedachten als “dit is raar” kijken, leren ze snel wat voor hén werkt. En voelen ze zich snel weer stukken beter. 

Zou je hier graag persoonlijke hulp bij willen? Kijk dan eens op mijn pagina over coaching voor vrouwen met autisme.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *