Ik ben zo verschrikkelijk moe

Ik zal eerlijk met je zijn, vermoeidheid is geen symptoom van autisme..”

… dit kreeg een cliënte met autisme te horen van de bedrijfsarts…

Een belangrijk en zwaar onderschat probleem bij veel vrouwen met autisme is juist vermoeidheid. Een extreme verlammende vermoeidheid waardoor zij soms niet meer kunnen functioneren en uitvallen of dreigen uit te vallen op het werk of studie. Na een verjaardagsfeest of bedrijfsuitje 3 dagen moeten bijkomen of naast het werk of de studie alleen maar slapen om het vol te kunnen houden..

Nee natuurlijk, vermoeidheid staat niet bij de gedragskenmerken van autisme zoals beschreven in de DSM-5, het handboek met de classificatie van psychische stoornissen.  Maar de extreme verlammende vermoeidheid is wel het gevolg van de wel beschreven gedragskenmerken. Goed doorvragen is daarom belangrijk om misdiagnoses te voorkomen en behandeling die niet aansluit.

De meeste vrouwen met autisme zijn chronisch overprikkeld, maar weten niet dat ze dit zijn. Ze denken dat het normaal is. Er is ook veel fysieke pijn zoals hoofdpijn, hartkloppingen en pijn in nek en schouders. Alle prikkels komen iedere dag ongefilterd binnen, vooral in nieuwe situaties.  Sociaal contact, veranderingen of onverwachtse zaken zijn standaard erg lastig. Vast willen houden aan de eigen denkwijze en methode en veel controleren kost energie en levert in het contact regelmatig irritaties en onbegrip op. Zo kan leven soms meer op overleven lijken..

Ik coach in Apeldoorn of online hoogopgeleide vrouwen met autisme (of zij die zich erin herkennen) die uitgevallen zijn of dreigen uit te vallen in werk of studie. Ik help hen om uit te zoeken wat ze nodig hebben op hun werk of studie om minder overprikkeld te raken en zich weer fitter te voelen.

Met mijn coachtrajecten kan ik hen veel goede strategieën en mogelijkheden leren waarmee er meer rust en minder stress is en een betere balans tussen werk/studie en privé.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *